Download Jury PDF

Entrant Name
Workshop AD

Design Team
Workshop AD

Collaborators
HV Engineers, KK|LA, LAIR DESIGN

Owner / Client


A77

All Submissions > Conceptual

As one of the first major redevelopments along Seattle’s Aurora Avenue corridor, this project engages the dilemma of how to situate high density dwelling units on a small site between a major vehicular transportation corridor and an alley. A77 explores a basic model of dense urban environments, the courtyard, to examine more complex notions of public space within an urbanizing neighborhood. In this instance, the ubiquitous double loaded corridor is pushed apart to create an internal courtyard. This is both a space of refuge and a space of community, not only at the courtyard level, but at all levels of the structure on access bridges and shared spaces adjacent to the north façade. Residents move through and gather in these varied spaces.

By abandoning the corridor, dwelling units now have access to natural light and ventilation. The effect transforms the act of dwelling into an interactive community collective while the residents become more closely connected to their environment.