Download Jury PDF

Entrant Name
Lawrence Architecture

Design Team
Thomas Lawrence Billy Stauffer

Collaborators
Structural Engineers: Bykonen Carter Quinn Contractor: Toepfer General Contractors

Owner / Client


Boat House

All Submissions > Scale 2: Building Scale

The genesis of this project was a failing retaining wall at the base of a 1970’s waterfront house built on a steep slope. A dilapidated boat house/storage structure had to be removed for the replacement of the wall so clients asked that the boat house be replaced with a new structure containing additional living space.
Water access was not possible because of the shallow water and existing docks so access to the site was limited to a stairway alongside the existing house. All materials had to be hand-carried down the stairs.
The project was further complicated by a utility easement on the water-side that limited the footprint of the structure as well as soil conditions that mandated pipe piles to support the retaining wall and structure.
The solution is a two story-volume that wraps over the retaining wall providing an entry on the upper floor. A second-story balcony is hung on the side of the structure and can be removed if access to the buried utilities is required.
The project includes a PV array on the roof of the existing house and a PV array on the roof of the boat hoist on the dock. The structure has a green roof and a rain-screen exterior. Heating is provided by a gas-fired boiler providing hydronic heating.