Download Jury PDF

Entrant Name
David Coleman / Architecture

Design Team
David Coleman, Principal Trevor Dykstra, Project Assistant Daniel Payson, Project Assistant

Collaborators
Gary Gill, Structural Engineer

Owner / Client
Mark Malone & Joan DeClaire

Bear Run Cabin

All Submissions > Scale 2: Building Scale

Bear Run Cabin * Marblemount, Washington

Located on a rain-drenched site in the rugged, north- western foothills of the Cascade Mountains, this modest, sustainable building has a big presence in a big landscape. Surrounded by dramatic, distant peaks, the site slopes gently to the east and overlooks a large woodlot. Our clients wanted a building that had presence in and subservience to the wild landscape. This duality became the thematic tag that informed the design.

The building site is marked by a 30’ by 100’ perimeter. Two buildings are juxtaposed within this footprint in a ying/yang fashion, leaving a sinuous exterior space that is defensible and varied. The western terrace is carved into the site, stepping down into the earth, leading toward a soaking tub set behind a glass wall. The south-eastern porch and monumental stair, both covered by a soaring roof, rise above the site, offering shelter from the rain and summer sun. Both spaces meet in an interstitial “rain garden” – a place where seasonal rains gather and flow toward the river below.

The building is designed to be seasonally expansive – generous in summer when livability expands outside onto the porches and terraces, modest and efficient in winter when the winter rains set in. The 890 SF cabin houses a great room, bath and sleeping loft clad in frameless glass. All rooms open toward distant views of the mountains. The 1000 SF studio houses a music room, workshop and guest loft. The west wall is clad in a polycarbonate skin, illuminating the interior rooms in a soft glow during the day, and the exterior terrace in a dramatic display in the evening. Building forms are angular and elemental, not unlike the surrounding mountain peaks. The result is a dramatic building, deceptively simple, deeply rooted in the site and unexpectedly crisp and modern.

Sustainable features include geothermal heat, plantation-sourced wood, super insulation, and passive solar.