Download Jury PDF

Entrant Name
The Portico Group

Design Team
Michael Hamm, Principal-in-Charge Charles Mayes, Principal – Lead Architect Johanna Schorr, Project Manager – Architect Michael Fiegenschuh – Architect Jay Rood – Landscape Architect John Aldredge – Specifications

Collaborators
Associate Architect: Number TEN Architectural Group Doug Hanna, Partner, Architect Michael Hiebert, Project Manager, Architect Henry Bakker, C.E.T., Contract Administrator Engineers CKP Ltd. – Structural KGS – Civil Engineering SMS Engineering, Ltd. – Mechanical, Electrical, Plumbing Other Consultants LEED: Enermodal Engineering, Ltd. Shepherd & Stevens – Professional Surveyors

Owner / Client
Assiniboine Park Zoo

Assiniboine Park Zoo - South Entry

All Submissions > Scale 2: Building Scale

The South Entry is the new visitor entrance for Winnipeg’s Assiniboine Park Zoo. At 110 years old, the Zoo is the second oldest in North America. The new Entry building is a key component of the long-term plan to redevelop the zoo's ninety acre campus within the greater 1100 acre Assiniboine Park.

The South Entry is the new “front door” for the zoo and houses admissions/ticketing, member and guest services, a gift shop, storage facilities for all zoo retail outlets, and staff support and locker areas. The layout is organized with two climate controlled wings, one for retail and one for administration, connected by an enclosed glass pavilion for ticketing and entry gathering. The pavilion is designed to provide climate buffering using natural ventilation and minimal mechanical and energy systems. Winnipeg is known for extreme low winter temperatures (down to -40 degrees F) and warm summers. The pavilion is designed to utilize natural ventilation in warm seasons and buffer the extremes of winter temperature and winds. The space is designed to operate at 35-40 degrees F in the winter, buffering the heat loss from the two climate-controlled wings and providing minimal visitor comfort. Winnipeggers who visit the zoo in winter (surprisingly there are many) are dressed for winter and don't need a heated space for entry/ticketing. They will, however, enjoy protection from wind and cold when they remove their gloves to process their ticketing/ATM transactions.

Visually, the building frames and defines a welcoming gateway for the zoo, instantly recognizable and visible from the adjacent arterial boulevard. The transparency of the structure invites the public to look through the building to view the trees and rolling zoo landscape inside. Future plans call for developing a prairie grasslands/bison exhibit (the native local biome) to be the framed view. To further place it in its context, roof/ceiling assembly through the pavilion. The pavilion roof/ceiling is built with glulam beams and wood decking held aloft by multi-branching “tree” columns. Rain gardens, pervious paving and a palate of native plantings are features of the plaza and parking areas around the entry.

LEED: Silver/Gold pending one-year evaluation.