Download Jury PDF

Entrant Name
Balance Associates, Architects

Design Team
Thomas Lenchek, AIA, principal Lauren Tindall Crocco, AIA, project architect Kelby Riegsecker, architect

Collaborators
Geotechnical Engineer: Nelson Geotechnical Associates, Inc 17311 135th Ave NE Woodinville, WA 98072 nelsongeotech.com Khalad Shawish Lee Bellah Bala Dodoye-Alali Structural Engineer: Harriott Valentine Engineers, Inc. 100 West Harrison Street Suite N-100 Seattle, Washington 98119 hsveng.com Jim Harriott General Contractor: Charter Construction 980 S. Harney Street Seattle, WA 98108 chartercon.com Ed Coke John Ellertson Mechanical Engineer: Ecotope 4056 9th Ave NE Seattle WA 98105 ecotope.com Jonathan Heller Morgan Heater Landscape Architects: Allworth Design 1100 North 35th Street Seattle, WA 98103 allworthdesign.com Randy Allworth Su Yang

Owner / Client


Capitol Hill

All Submissions > Scale 2: Building Scale

With a compact form and several integrated sustainable systems, the Capitol Hill Residence achieves the client’s goals to maximize the site’s views and resources while responding to its micro climate. Some of the sustainable systems are architectural in nature. For example, the roof rainwater collects into a steel entry water feature, interior day lighting from a typical overcast Seattle sky penetrates deep into house through a central translucent slot and exterior mounted mechanical shades prevent excessive heat gain without sacrificing the view. Hidden systems affect the energy consumption of the house such as the buried geothermal wells and heat pumps that aid in both heating and cooling. Other systems do the work yet go unnoticed such as the buried geothermal wells and heat pumps that aid in both heating and cooling, as well as a 30 panel photovoltaic system mounted on the roof.

The new foundation vacates the minimal footprint of the previous house, while the upper floors cantilever off the foundation as if to float above the front entry feature and surrounding landscape. Being a tight urban site, the house is separated by a sloped translucent ceiling that contains the main circulation space and stair allowing daylight deep into the core. Acrylic cantilevered treads with glazed guards and railings keep the visual appearance of the stair light and airy allowing the living and dining spaces to flow together.

While the footprint and overall form of the Capitol Hill Residence were shaped by the restrictions of the site, the architectural and mechanical systems at work define the aesthetic. Working closely with a team of engineers, landscape architects, and solar designers we were able to arrive at an elegant environmentally sustainable home that achieves the needs of the clients, and fits within the context of the site and surrounding community.