Download Jury PDF

Entrant Name
NAC|Architecture

Design Team
Colin Jones, Principal in Charge; Kevin Flanagan, Educational Planner; Mark Gifford, Project Manager; Matt Rumbaugh, Design Principal; Amanda Clausen, Interior Designer; Lukas Shu, Project Architect; Erik Tremain, Architectural Technician

Collaborators
Structural: Coughlin Porter Lundeen; Civil: Coughlin Porter Lundeen; Mechanical: Hargis Engineers; Electrical: NAC|Engineering; Landscape: Weisman Design Group; Acoustical: Sparling & Associates; Contractor: SpeeWest

Owner / Client
Lake Washington School District

Carl Sandburg Elementary School

All Submissions > Scale 2: Building Scale

Project Narrative

Preserving and enhancing the park-like feel of the northwest corner of Carl Sandburg Elementary School was central to the planning of the replacement school. The majority of the classroom neighborhoods are focused on a grove of 70 year old Big Leaf maples, creating multiple outdoor learning spaces that enjoy the natural setting. Poems written by the school’s namesake, especially about nature, are prominently displayed both inside the main lobby area and in two outdoor plaza spaces.

The school accommodates a capacity of 600 students in neighborhoods of either 3 or 4 classrooms. Each neighborhood is organized around an open shared learning area, small group rooms, and teacher planning areas. Transparency between spaces expands the classroom, allowing small and large group activities to occur in the adjacent shared areas.

One of the neighborhoods is designed to accommodate a “choice” school that shares the same facility.
Both this school and the District are very engaged in environmental stewardship. Therefore, the exterior aesthetic was designed to reflect that stewardship. The main entry plaza and front of the building reflects this commitment to environmental stewardship through a visually significant sunscreen integrated around the front entry façade. This sunscreen utilizes photovoltaic panels as shading elements as well as energy generating elements.

Therefore, the environmental culture of the school is prominently expressed to visitors and daily users alike. Additional energy reduction strategies include ground loop wells connected to heat pumps, daylight responsive lighting, and a super-insulated envelope including the first application of insulated concrete form walls in an educational building in the state.