Download Jury PDF

Entrant Name
THA Architecture

Design Team
William Dann, Principal in Charge Thomas Hacker, Design Principal Dana Ing Crawford, Project Manager Robin Wilcox, Project Architect Jake Freauff, Design Team Kenyon Zimmerman, Design Team Brienne Wasmer, Design Team Jared Abraham, Design Team Paul Waters, Design Team

Collaborators
Landscape Architect: Walker Macy Structural Engineer: PCS Structural Solutions Mechanical Engineer: Glumac Electrical Engineer: Glumac Civil Engineer: OTAK Acoustical/AV Consultant: Sparling Lighting Consultant: Biella Lighting Design Signage: Anderson Krygier Cost Consultant: Architectural Cost Consultants General Contractor: Lease Crutcher Lewis

Owner / Client
University of Washington, Bothell

University of Washington Bothell Discovery Hall

All Submissions > Scale 2: Building Scale

Discovery Hall reflects its dynamic program and dramatic site, as well as the collaborative and student-centered spirit of University of Washington’s Bothell campus.

Perched on a wooded hillside above the wetlands of North Creek and with views toward the Cascade Mountains, the project incorporates principal elements of a new campus master plan, including a stair climb along the north side of the building, the Crescent Path and West Campus Lane, and a new plaza at the heart of the campus.

As the academic hub for the campus’s science, technology, engineering, and mathematics programs, Discovery Hall houses classlabs for chemistry, life sciences, physics, electrical engineering, mechanical engineering, software development, motion capture, and geographic information systems. The building also houses a 200-seat lecture hall, classrooms, and faculty offices. The facility is designed to foster interdisciplinary learning and collaboration throughout – culminating in the “Collaboratory,” a flexible learning space dedicated to group work and located prominently over the plaza.

The building climbs the hill with four levels connecting directly to grade. Two paths – one internal and one external – connect the plaza to the west side of the campus. The exterior path travels along a runnel which carries the building’s stormwater to a water feature in the plaza. The interior path – created by a series of offset stairs and double-height spaces within the building – connects to student gathering spaces, provides views into the classlabs, and gives the study of science a visible and approachable presence on campus.

In keeping with the theme of “science on display,” the articulation of building systems is conceived as the building’s “anatomy.” Boardform concrete walls carve into the landscape at grade. The concrete structural frame rests on this base, with a skin of brick, terracotta, and glass wrapping the exterior. The brick is clearly non load-bearing, never touching the ground and shifting to reflect the building program inside. It is held by steel horizontals and bracketed by steel plates. At openings, the brick transitions to terracotta planks and baguettes that overlap the glazing, providing shading from the sun and pronouncing the layering of systems.

The building is oriented east-west for optimal solar control with the use of daylight, sunshades, and flexible lighting controls. Additionally, operable windows in classrooms and offices increase occupants’ control. Chilled beams, displacement ventilation, and heat recovery will further decrease energy use. The project is expected to achieve LEED Gold certification.